Of je nu nieuw bent in de wereld van zonne-energie en op zoek bent naar het beste systeem voor jouw gebouw of je dak al jaren hebt bedekt met zonnepanelen, een zonnebatterij kan een enorm verschil maken in de efficiëntie en de veelzijdigheid van je zonne-installatie. Zonnebatterijen slaan de overtollige energie op, die door je zonnepanelen wordt opgewekt. Die stroom kan vervolgens worden gebruikt om je huis tijdens sombere, regenachtige dagen of na zonsondergang van stroom te voorzien.
Onze handleiding voor zonnebatterijen kan helpen bij het beantwoorden van je vragen over zonnebatterijen en bij het kiezen van de beste optie voor jouw bedrijf of huis. Maar let op: niet alle bedrijven die zonne-installaties verkopen bieden ook zonnepanelen aan.
Wat zijn zonnebatterijen?
Zonder een plek om de energie die door je zonnepanelen wordt geproduceerd naartoe te sturen, zou zonne-energie vrij inefficiënt zijn. Je apparaten zouden dan alleen werken als de zon schijnt en je panelen in werking zijn. Als je de energie niet gebruikt, zou het verspild worden en zou je het niet na zonsondergang kunnen gebruiken. Maak kennis met zonnebatterijen die de energie, die door je panelen wordt opgewekt, opslaan voor gebruik wanneer je het echt nodig hebt. Zonnebatterijen zijn een alternatief voor (of een aanvulling op) het terugleveren van energie aan het elektriciteitsnet en kunnen je helpen om je huis of bedrijf enigszins immuun te maken tegen stroomuitval of om het zelfs helemaal van het elektriciteitsnet los te koppelen.
Hoe werken zonnebatterijen?
Zonnebatterijen zijn onmisbaar om het volledige potentieel van hernieuwbare energie te ontsluiten. Aangezien zonlicht door zonnepanelen wordt omgezet in elektriciteit, kan alle extra energie die wordt opgewekt tijdens zonnige perioden in deze batterijen worden opgevangen en worden opgeslagen voor toekomstig gebruik. Dit zorgt ook voor een continue stroomvoorziening het hele jaar door.
In de zonnebatterij vinden chemische reacties plaats om het overschot aan elektriciteit als potentiële energie op te kunnen slaan. Wanneer er dus elektriciteit nodig is wanneer de zon niet schijnt, zoals ’s avonds of op bewolkte dagen, wordt de opgeslagen energie weer omgezet in bruikbare elektriciteit en direct aan je huis geleverd.
Door huiseigenaren in staat te stellen hun zonne-energieverbruik te maximaliseren, vergroten zonnebatterijen de betrouwbaarheid van zonne-energiesystemen en verminderen ze de afhankelijkheid van het conventionele elektriciteitsnet. De mogelijkheid om zonne-energie op te slaan en te gebruiken, zelfs tijdens perioden van beperkt zonlicht, maakt zonne-energie een praktische en efficiënte keuze voor hernieuwbare energie.
Soorten zonnebatterijen
De vier belangrijkste soorten batterijen, die in de wereld van zonne-energie worden gebruikt, zijn loodzuur-, lithium-ion-, nikkel-cadmium- en stroombatterijen.
Loodzuur
Loodzuurbatterijen worden al tientallen jaren gebruikt en zijn één van de meest voorkomende soorten batterijen in auto’s en industriële toepassingen. Ze hebben een lage energiedichtheid (wat betekent dat ze niet veel energie per kg gewicht kunnen vasthouden), maar blijven zowel kosteneffectief als betrouwbaar en zijn daarom een logische keuze geworden voor het gebruik in een zonne-installatie thuis.
Loodzuurbatterijen zijn er in zowel natte als verzegelde varianten en kunnen als kort cyclisch of diep cyclisch worden geclassificeerd, afhankelijk van de beoogde functie en de veilige ontladingsdiepte (DOD). Recente technologische ontwikkelingen hebben echter de levensduur van deze batterijen verbeterd en daarom blijven loodzuurbatterijen voor veel huiseigenaren een haalbare optie.
Lithium-ion
De technologie achter lithium-ionbatterijen is veel nieuwer, dan die van andere soorten batterijen. Lithium-ionbatterijen hebben een hoge energiedichtheid en bieden een kleinere, lichtere en efficiëntere optie. Ze geven de gebruiker toegang tot een groter deel van de energie, die in de batterij is opgeslagen voordat deze opnieuw moet worden opgeladen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in laptops en telefoons of in je huis.
Het grootste nadeel van lithium-ionbatterijen is de hogere kostprijs voor de consument. Als lithium-ion-batterijen verkeerd worden geïnstalleerd, kunnen ze ook in brand vliegen door een effect dat ‘thermal runaway’ wordt genoemd.
Nikkel-cadmium
Nikkel-cadmiumbatterijen worden zelden in woonomgevingen gebruikt en zijn het populairst in luchtvaart- en industriële toepassingen vanwege hun hoge duurzaamheid en unieke vermogen om bij extreme temperaturen te functioneren. Nikkel-cadmiumbatterijen vereisen ook relatief weinig onderhoud in vergelijking met andere soorten batterijen.
Helaas is cadmium een zeer giftig element dat, als het niet op de juiste manier wordt verwijderd, een aanzienlijke negatieve invloed op ons milieu kan hebben.
Flow
Flowbatterijen zijn afhankelijk van chemische reacties. De energie wordt gereproduceerd door vloeibare elektrolyten door een membraancel in de batterij te pompen. Hoewel flowbatterijen met een ontladingsdiepte van 100% zeer efficiënt zijn, hebben ze een lage energiedichtheid, wat betekent dat de tanks, die de elektrolytvloeistof bevatten, vrij groot moeten zijn om een significante hoeveelheid energie op te kunnen slaan. Deze omvang maakt ze een dure en onpraktische optie voor de meeste huishoudelijke toepassingen. Flowbatterijen zijn dus veel beter geschikt voor grotere ruimtes en toepassingen.
Kosten van zonnebatterijen
De kosten van een zonnebatterij of een batterijsysteem hangen af van het type en de grootte van de gekozen batterij. Over het algemeen zijn de initiële kosten van loodbatterijen voor de consument lager dan die van lithium-ionbatterijen, maar afhankelijk van hoe de batterijen worden gebruikt, kan investeren in een lithium-ionbatterij op de lange termijn geld besparen.
Eén enkele loodzuurbatterij kan tussen de $200 en $800 of zelfs nog meer kosten, afhankelijk van de grootte/het vermogen van de batterij. Er kunnen meerdere loodbatterijen nodig zijn om een huishouden volledig van stroom te voorzien. Gemiddeld bedragen de kosten van een lithium-ion zonnebatterijsysteem en de installatie voor woningen tussen $7.000 en $14.000.
De prijzen van nikkel-cadmium- en flowbatterijen variëren sterk en zijn afhankelijk van de grootte en de schaal van de installatie. Deze batterijen worden niet vaak in woonhuizen gebruikt. Ze zijn vanwege de kosten, duurzaamheid, afmetingen, stabiliteit bij extreme temperaturen en de vereisten voor verwijdering na vervanging beter geschikt voor commerciële/industriële omgevingen.
Overwegingen bij het kiezen van een zonnebatterij
Verschillende factoren dragen bij aan de prestaties van je zonnebatterij. Overweeg het volgende voordat je voor een batterijsysteem kiest.
Soort of materiaal
Van alle soorten batterijen om uit te kiezen, biedt elke soort een ander belangrijk voordeel. Door deze voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, kun je beslissen welk type het beste bij je past. Als je op zoek bent naar iets dat compact is en lang meegaat, is lithium-ion misschien iets voor jou. Loodzuurbatterijen zijn waarschijnlijk beter voor mensen met een beperkt budget.
Levensduur van de batterij
De ‘levensduur’ van een batterij heeft vele facetten: de leeftijd, het type, de kwaliteit en de ontladingsdiepte van de batterij dragen allemaal bij aan de levensduur. Raadpleeg de specificaties van de fabrikant voor de batterij om te bepalen hoe lang deze waarschijnlijk meegaat.
Over het algemeen kunnen loodzuurbatterijen één tot tien jaar meegaan, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt. Lithium-ionbatterijen gaan meestal zeven tot vijftien jaar mee.
Diepte van ontlading
Ontladingsdiepte verwijst naar hoeveel van de opgeslagen energie van een batterij is verbruikt voordat de batterij weer wordt opgeladen. Hoe dieper de batterij wordt ontladen, hoe korter de levensduur.
Batterijen worden vaak geleverd met een schatting van de levensduur (die aangeeft hoeveel cycli de batterij meegaat bij een bepaalde ontladingsdiepte) en een aanbevolen maximale ontladingsdiepte.
Zowel loodzuur- als lithium-ion-batterijen zullen sneller verouderen als ze diep worden ontladen, maar loodzuur-batterijen hebben doorgaans een lagere tolerantie voor diepe ontladingen dan lithium-ion-batterijen, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verkort als ze regelmatig diep worden ontladen.
Rendement
Zonnesystemen en batterijen zijn niet 100% efficiënt bij het overbrengen en opslaan van de verzamelde zonne-energie van panelen naar batterijen, omdat er tijdens het proces een bepaalde hoeveelheid energie verloren gaat. Afhankelijk van de hoeveelheid energie, die je met je panelen kunt opwekken en hoe je systeem is geconfigureerd, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een duurdere, efficiëntere batterij. Dit kan helpen om op de lange termijn geld te besparen. De efficiëntie van je zonnepanelen en de capaciteit van je batterij worden berekend en je systeem wordt uitgelegd door een deskundig verkoop- en installatieteam, maar onze zonnehulpmiddelen kunnen je ook helpen om precies te begrijpen hoe je systeem werkt.
Hoe selecteer je de beste zonnebatterij voor jouw behoeften?
Bij het selecteren van een batterij op zonne-energie voor je installatie moet je misschien overwegen hoe je de batterijen gaat gebruiken en wat je werkelijke behoefte is, hoe veilig elk systeem is en wat de totale kosten van het systeem zijn.
Overwegingen met betrekking tot het gebruik en de behoefte
Heb je de batterij alleen nodig voor korte noodstroompieken als de stroom uitvalt of heb je de batterij nodig om gedurende langere perioden te voldoen aan de gecombineerde elektrische behoeften van je hele huishouden/faciliteit? Hoeveel zon verwacht je dagelijks? Houd rekening met de aanbevolen ontladingsdiepte voor je batterijen en hoe dit hun levensduur zal beïnvloeden.
Capaciteit
Het kiezen van de juiste capaciteit voor zonnebatterijen is belangrijk als je van plan bent om een zonne-energiesysteem te installeren. De capaciteit van je zonnebatterij heeft een directe invloed op het vermogen om overtollige energie op te slaan, die door je zonnepanelen wordt gegenereerd, zodat je zelfs tijdens perioden met weinig zonlicht verzekerd bent van een continue stroomvoorziening. De capaciteit van de batterij wordt meestal gemeten in kilowattuur (kWh) en speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de hoeveelheid energie, die je kunt opslaan en gebruiken als de zon niet schijnt.
Veiligheidsoverwegingen
Hoe moet de batterij worden opgeslagen om hem veilig te onderhouden? Wat voor onderhoud heeft de batterij nodig? Wat is het veilige temperatuurbereik voor je batterij en kan de opslaglocatie die temperatuur aan? Als het zover is, hoe wil je de batterij dan weggooien/recyclen?
Kosten
Is het verstandiger om minder uit te geven aan loodzuurbatterijen of te investeren in de efficiëntie en de levensduur van lithium-ionbatterijen? Hoeveel batterijen moet je aanschaffen om aan je behoeften te voldoen? Wat is de verwachte levensduur van de batterij en ben je bereid om deze te vervangen wanneer deze leeg is? Houd rekening met de totale kosten van zowel de zonnepanelen als de zonnebatterij.
Garantie
Bij het kiezen van de beste zonnebatterij voor jouw behoeften, is het cruciaal om goed te letten op de garantie die de fabrikant biedt, zodat je verzekerd bent van een betrouwbare en probleemloze investering. Zoek naar zonnebatterijen met een uitgebreide garantie, want die bieden gemoedsrust en bescherming tegen mogelijke defecten of prestatieproblemen gedurende een lange periode. Overweeg daarnaast een prestatiegarantie, die garandeert dat de batterij gedurende een bepaald aantal jaren op een bepaald niveau van capaciteit of efficiëntie zal werken. Dit soort garantie biedt een extra garantie dat je zonnebatterij gedurende de hele levensduur optimaal blijft presteren.
Voordelen van het gebruik van een zonnebatterij
Het beste aan de opslag van zonnebatterijen is dat je er de overtollige energie, die je produceert, mee kunt opslaan. Eén van de belangrijkste voordelen van zonnebatterijen is dat ze niet alleen back-up stroom leveren, maar ze produceren ook energie na sluitingstijd, wanneer je overtollige zonnestroom niet terug wilt sturen naar je plaatselijke elektriciteitsbedrijf.
Onafhankelijkheid van energie
Een zonnebatterij is een essentieel onderdeel van een huis dat volledig afhankelijk is van zonne-energie. De batterij kan overdag energie opslaan, zodat deze na zonsondergang beschikbaar is om het licht een hele avond te laten branden. Een zonnebatterijsysteem kan je autonome zonnepanelen ook veranderen in een noodback-up tijdens stroomuitval.
Besparingen op elektriciteitsrekeningen
Batterijen op zonne-energie kunnen consumenten helpen om hun huis van stroom te voorzien door gebruik te maken van de zon. Hierdoor hoeven ze minder van het elektriciteitsnet af te nemen en kunnen ze geld besparen op hun elektriciteitsrekening.
De CO2-voetafdruk verkleinen
Zonne-energie kan ons gebruik van fossiele brandstoffen minimaliseren en ons milieu beschermen. Zonnebatterijen genereren zonne-energie wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht, dat vervolgens kan worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien of de batterij van een laptop of telefoon op te laden.