Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Aandelen zijn nog niet uit de tariefproblemen, waarschuwt Wall Street

De beursherstel na bezorgdheid over een mogelijke tariefgedreven handelsoorlog kan fragiel zijn, waarschuwen verschillende Wall Street-firma’s, aangezien beleggers proberen hun weg te vinden in de uitdagende macro-economische context terwijl de aandelenkoersen sterk schommelen op basis van de vaak wisselende toon van president Donald Trump over heffingen.

Kernfeiten

  • Meer dan 4% hoger dan het dieptepunt op 13 maart, zal de beloftevolle S&P 500 woensdag proberen om voor het eerst in meer dan twee maanden een reeks van vier opeenvolgende winstdagen te behalen.
  • De recente stijging is te herleiden tot indicaties dat het meest uitgebreide pakket heffingen van Trump, dat volgende week wordt verwacht, “niet zo erg zou zijn als eerder gevreesd”, legde Deutsche Bank-strateeg Henry Allen uit in een woensdagnoot aan klanten.
  • Echter, “de risico’s neigen naar een initiële tariefaankondiging die de markten negatief verrast”, aldus Goldman Sachs-econoom Alec Phillips.
  • Trump’s veelbesproken wederkerige heffingen zullen waarschijnlijk hoog zijn als onderhandelingstactiek, legde Phillips uit, verwijzend naar de heffingen op Canada en Mexico “die tweemaal een hoge tariefvoet inhielden die grotendeels of geheel werd teruggedraaid na enkele dagen.”
  • In een woensdagnotitie uitte UBS-strateeg Maxwell Grinacoff zijn “zorgen over hernieuwde zwakte” op de beurs, tenzij “beleidsonzekerheid afneemt,” en stelde dat deze onzekerheid kan leiden tot een bredere vertraging van de economie en als gevolg daarvan de bedrijfswinsten.

Barclays verlaagt S&P 500-doelstelling vanwege heffingen

En in misschien wel de meest dramatische Wall Street-reactie op het laatste tariefnieuws, verlaagden Barclays-strategen hun jaareinde koersdoel voor de S&P met meer dan 10%, van 6.600 naar 5.900, met de voorspelling dat “de winsten een klap krijgen omdat heffingen bijdragen aan een materiële vertraging van de Amerikaanse activiteiten.” Barclays’ S&P-doelstelling is de laagste op Wall Street, hoewel het nog steeds een stijging van ongeveer 2% voorziet ten opzichte van het niveau van de index op ongeveer 5.780 op woensdag.

Kritiek citaat

“Beleggers zijn nu zeer gefocust op de wederkerige tariefdeadline van 2 april”, verklaarden Morgan Stanley-strategen onder leiding van Michael Wilson in een maandagnotitie.

Belangrijke achtergrond

Trump verklaarde dat 2 april “Bevrijdingsdag” zal zijn, de datum waarop hij zijn meest ingrijpende handelsbeleid tot nu toe zou onthullen, wederkerige tarieven, die per definitie hetzelfde tarief zouden opleggen aan importen als de equivalente Amerikaanse goederen in dat land ondergaan. Wederkerige tarieven zijn echter veel complexer in de praktijk – UBS-economen schatten dat een dergelijk beleid op casus-per-casus basis 2,5 miljoen afzonderlijke tariefvoeten zou vereisen – en de regering-Trump heeft recentelijk veel meer interesse getoond in het richten op een handvol handelspartners waarvan men denkt dat ze de VS hebben benadeeld in de handel. Trump heeft de afgelopen dagen een veel minder havikachtige houding aangenomen ten opzichte van handel, en heeft gezegd dat er “flexibiliteit” zal zijn op wederkerige heffingen, de tarieven “vriendelijker” zullen zijn dan eerder gedacht en dat de acties op 2 april “milder zullen zijn dan wederkerig.” De onzekerheid over de heffingen, die volgens sommige economen de VS in een recessie zou kunnen duwen in de meest extreme scenario’s door Trump geschetst, hebben het consumentenvertrouwen aangetast, aangezien de maatstaf van de Conference Board deze maand is gedaald naar het laagste niveau sinds februari 2021.

Verrassend feit

Zelfs na de laatste opleving, staat de S&P nog steeds 4,1% lager sinds Trumps inauguratie op 20 januari. Op dit punt van Trumps eerste termijn stond de index 3,2% hoger, exclusief dividenden.

Dit artikel is geschreven door Derek Saul en vertaald door Forbes.be

Latest article