Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

2023 was officieel het warmste jaar ooit gemeten

TOPLIJN Wetenschappers hebben dinsdag bevestigd dat 2023 het warmste jaar ooit gemeten is. Deskundigen waarschuwen dat 2024 nog warmer kan worden omdat de temperatuur door de klimaatverandering naar kritieke waarden stijgt, die blijvende schade aan het milieu en de menselijke gezondheid zou kunnen toebrengen.

BELANGRIJKE FEITEN

  • De gemiddelde temperatuur op aarde was in 2023 14,98°C, rapporteerde de Copernicus Climate Change Service (C3S) van de Europese Unie.
  • Het cijfer versloeg het vorige record van 14,81°C uit 2016 met een ‘grote marge’ van 0,17°C, aldus Copernicus.
  • ‘Ongekende’ wereldwijde temperaturen vanaf juni leidden tot het nieuwe record, aldus Copernicus, waarbij elke maand tot en met december ‘warmer was dan de corresponderende maand in enig voorgaand jaar.’
  • Juli en augustus waren ook de twee warmste maanden ooit gemeten, aldus Copernicus, met de boreale zomer – die loopt van juni tot augustus – het warmste seizoen ooit gemeten en december wereldwijd de warmste december ooit gemeten.
  • Over het geheel genomen was 2023 volgens Copernicus 1,48°C warmer dan de gemiddelde temperatuur in pre-industriële tijden, voordat de mens begon met het uitstoten van grote hoeveelheden koolstof in de atmosfeer, dicht bij de kritische drempel van 1,5°C, die in het klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd.
  • Copernicus zei dat het waarschijnlijk is dat deze drempel gedurende de periode van 12 maanden, die in januari of februari 2024 eindigt, zal worden overschreden.
2023 was officieel het warmste jaar ooit gemeten
2023 was officieel het warmste jaar ooit gemeten

CRUCIALE QUOTE

Vorig jaar was een ‘uitzonderlijk jaar waarin klimaatrecords als dominostenen uit elkaar spatten’ aldus Samantha Burgess, plaatsvervangend directeur van Copernicus Climate Change Service. Burgess zei dat 2023 niet alleen het warmste jaar ooit was, maar ook het ‘eerste jaar waarin alle dagen meer dan 1°C warmer waren dan in de pre-industriële periode’ en voegde eraan toe dat de temperaturen waarschijnlijk hoger waren dan in ‘elke periode in ten minste de afgelopen 100.000 jaar’. Carlo Buontempo, Director of Copernicus Climate Change Service, zei dat de ‘extremen’ van 2023 “een dramatische getuigenis zijn van hoe ver we nu verwijderd zijn van het klimaat waarin onze beschaving zich ontwikkelde” en illustreert de noodzaak om “onze economie dringend koolstofvrij te maken”.

BELANGRIJKE ACHTERGROND

De gegevens van Copernicus hebben iets bevestigd waar maar weinig experts aan twijfelden en velen waren al zeker van de recordstatus van 2023 voordat het jaar voorbij was. Het jaar verbrijzelde warmterecords, met gebieden in de VS zoals New Orleans, Houston, Miami en Portland, die allemaal nieuwe recordhoogten bereikten, evenals in gebieden variërend van China tot Rome. Hoewel het klimaat als gevolg van natuurlijke fenomenen zoals de patronen van El Niño en La Niña van nature varieert, zijn wetenschappers er zeker van dat menselijk handelen, voornamelijk door het vrijkomen van koolstof en andere broeikasgassen in de atmosfeer, deze grenzen heeft overschreden. De aarde is een ongelooflijk complex systeem en experts waarschuwen dat menselijke acties de wereld dicht bij de ‘rand’ van omslagpunten in het milieu hebben gebracht, waar het misschien niet meer van herstelt. 

Het opwarmende klimaat heeft geleid tot een toename van klimaatgerelateerde rampen zoals stormen, bosbranden, droogte en overstromingen en veroorzaakt ook direct gezondheidsproblemen en sterfgevallen door extreme hitte. Deskundigen zijn het erover eens dat een snelle en drastische vermindering van de koolstofuitstoot nodig is om de schade van de klimaatverandering te beperken en binnen gevaarlijke, maar hopelijk beheersbare grenzen te houden. 

Uitfasering van fossiele brandstoffen en overgang naar schonere energiebronnen is de belangrijkste manier om dit te bereiken en deze overgang is het uiteindelijke doel van wereldwijde overeenkomsten tussen landen die werken aan het beperken van klimaatverandering. Het bereiken van consensus en actie is echter moeilijk gebleken omdat verschillen in historische emissies, economische afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, verschillende verwachte gevolgen van klimaatverandering en een gebrek aan toegang tot groene technologie hebben geleid tot sterk uiteenlopende ideeën over wat eerlijk en haalbaar is.

Latest article

Forbes België lanceert zijn eerste 30 Under 30 editie

Voor zijn eerste editie van 30 Under 30 lanceert Forbes België een oproep voor inzendingen om de rijzende sterren van het Belgische ondernemerslandschap te vieren. De prestigieuze ranglijst zet 30 talenten onder de 30 jaar in de kijker, die de toekomst van het land belichamen.

Lees meer